Meteen een Succes

Alarm für Cobra 11 heeft sinds 1996 altijd goede kijkcijfers gehad en wordt altijd goed gewaardeerd door de duitse televisiekijkers. Stunt-specialist Hermann Joha van "Action Concept" zegt hierover: "Het is altijd een moeilijke opgave om de kijkers te blijven boeien. Daarom moeten we bij de actiescenes steeds weer nieuwe spectaculaire dingen verzinnen." Met name de inzet van de computer maakt dit mogelijk. Daarvoor wordt de kennis van overzee gehaald.

Met de computers van de firma "Dreamscape" in Hollywood worden onmogelijke zaken werkelijkheid. De californische frima was ook verantwoordelijk voor de special effects in de films "Independence Day" en "Godzilla". Verder zegt Hermann Joha: "In zake autostunts heeft 'Cobra 11' alle records gebroken: nog nooit vloog er een auto verder door de lucht, nog nooit vloog er een auto hoge in de lucht door een explosie en nog nooit sloeg een auto vaker achter elkaar over de kop."


Zoals gezegd wordt Cobra 11 tegenwoordig door Action Concept geproduceerd. In 1992 werd Action Concept Film- en Stuntprodukties door Hermann Joha opgericht. De carriere van Hermann Joha is begonnen aan het eind van de zeventiger jaren. Toen was hij lid van de autoartiesten "Hell Drivers" uit London. Wanneer hij begin jaren tachtig weer terugkeert naar Duitsland wordt hij bekend als veel gevraagde specialist voor autostunts. Hermann heeft ook de enige stuntschool is Duitsland opgericht. Deze stuntschool in Düsseldorf leidt scholieren op tot het vak van stuntman of stuntvrouw. Een derde van alle leerlingen is namelijk een vrouw. De opleiding duurt vier jaar. Hierbij is inbegrepen een kleine acteeropleiding, zodat de stuntmensen ook een beetje kunnen acteren. In "Cobra 11" spelen dan ook regelmatig mensen van het stuntteam kleine figuranten-rolletjes.

Action-Concept


In Duitsland is Action Concept de meest gevraagde firma, wanneer er stuntsscenes voor film of televisie moeten worden gemaakt. Ze zijn vooral bekend geworden door het grote succes van Cobra 11 in 1996. Vervolgens hebben ze ook in 1996 de actiefilm "Der Clown" gemaakt. Deze actiefilm heeft Hermann Joha zelf bedacht en gemaakt. De film is hem zelf geregiseerd en hiervoor heeft hij een belangrijke duitse televisie-prijs ontvangen. Vanaf 1998 is "Der Clown" ook in serie-vorm te zien bij RTL Television. Eind maart 2000 is RTL Television begonnen met het uitzenden van de serie "Die Motorrad-Cops - Hart am Limit", de derde actieserie die door Action Concept wordt gemaakt en geproduceerd. In 2001 werden echter de laatste afleveringen van beide series uitgezonden doordat de kijkcijfers niet meer hoog genoeg waren. In het voorjaar zagen twee nieuwe Action Concept series het licht: "Wilde Engel" en "Alarm für Cobra 11 - Einsatz für Team 2". Ook deze twee series zijn vanwege lage kijkcijfers en hoge productiekosten inmiddels van het beeldscherm verdwenen.

Naast tv-series heeft Action Concept ook actie-films voor televisie gemaakt, zoals "Der Träumer und das wilde Mädchen - Hetzjagd durch Deutschland", "Der Superbulle und die Halbstarken", "Maximum Speed - Renn um dein Leben" (met Cobra 11 acteur Erdogan Atalay) en "Lasko - Im Auftag des Vatikans". Ook het grote scherm in de bioscoop heeft Action Concept inmiddels bereikt: de film "Der Clown - Payday" was hun eerste bioscoopfilm.

Om bij te blijven met het niveau van de stunts rond de hele wereld onderhoudt Action Concept goede contacten de amerikaanse stuntteams, die actiefilms zoals "Terminator" en "Speed" hebben gemaakt. Ook hebben ze een computersysteem aangeschaft waarmee spectaculaire special effects kunnen worden gecreëerd. Hiermee kunnen dan bijvoorbeeld hulpmiddelen bij een stunt uit de opnames worden weggewerkt. Action Concept beschikt ook over eigen camera's en digitale montage apparatuur. Hiermee kunnen ze als een zelfstandige opname-unit de actiescenes opnemen en in elkaar zetten. Door deze investeringen in moderne apparatuur uit de USA is Action Concept naar eigen zeggen in staat een op een "internationaal stuntniveau" te werken. Dit kan geen ander stuntteam in Duitsland. Een paar voorbeelden: air-ramps lanceren stuntmensen in de lucht. Met het Ratchet-systeem worden ze supersnel door middel van een ijzeren koord weggetrokken bij explosies. Ook in de veiligheid van de stuntmensen wordt geïnvesteerd. Met bijvoorbeeld roll-barrs, speciale bescherming in auto's en speciale koord-systemen wordt er voor gezorgd dat de stuntmensen zo veilig mogelijk hun werk kunnen doen.